«Κλείνει ο Μωάμεθ τα μάτια των Αρχών και περνάω»

jixant-aftodioikisi

ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» ΣΤΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ
Ήταν η Ελλάδα στο δρομολόγιο του εγκεφάλου των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαουντ; Κατηύθυνε από την Αθήνα επιθέσει στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο;

«Κλείνει ο Μωάμεθ τα μάτια των Αρχών και περνάω». Με αυτό τον τρόπο περιέγραφε πριν από μερικούς μήνες ο Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαουντ την ευκολία με την οποία περνούσε τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, καταφέρνοντας να μετακινείται από το Βέλγιο στη Συρία και στην αντίστροφη διαδρομή από τη Συρία έως το Παρίσι, όπου σκοτώθηκε τελικά, κατά την αστυνομική επιχείρηση στη συνοικία Σεν Ντενί.

Ήταν η Ελλάδα στο δρομολόγιο του θεωρούμενου εγκεφάλου των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 13ης Νοεμβρίου; Ήταν πράγματι στην Αθήνα και κατηύθυνε από την ελληνική πρωτεύουσα επιθέσεις στο Βέλγιο, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου;

Η απάντηση είναι «ναι» και ταυτόχρονα «όχι». Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικό πέρασμα από τη Συρία προς την Κεντρική Ευρώπη, το να έχει διασχίσει το ελληνικό έδαφος τόσο ο νεκρός, πλέον, Αμπαουντ όσο και οποιοσδήποτε άλλος τζιχαντιστής είναι, λογικά, πιθανό. Δεδομένου, όμως, ότι ουδέποτε αποδείχθηκε η φυσική του παρουσία είτε στην Αθήνα είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην ελληνική επικράτεια, είναι εξίσου πιθανό με βάση τη λογική να μη βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Οι «ελληνικές μέρες» του τζιχαντιστή επανήλθαν ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι «ο Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαουντ διαδραμάτισε όπως όλα δείχνουν καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις», άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως «θεωρούσαν ότι βρισκόταν στη Συρία».

ΣΤΟ «DABIQ»

Το στίγμα του στη Συρία είχε δώσει ο ίδιος ο Αμπαούντ μετά την εξάρθρωση του τζιχαντικού πυρήνα στο Βέλγιο τον Ιανουάριο, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό του ISIS, το «Dabiq». Όπως είπε χθες ο γάλλος υπουργός, η Γαλλία δεν είχε καμία πληροφορία από ευρωπαϊκή χώρα που υποδήλωνε ότι ενδεχομένως να είχε φτάσει στην Ευρώπη. «Μόλις στις 16 Νοεμβρίου μας ενημέρωσε υπηρεσία πληροφοριών μη ευρωπαϊκής χώρας πως είχε λάβει γνώση της παρουσίας του στην Ελλάδα» κατέληξε ο Καζνέβ. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάντως επέμεναν χθες ότι η φυσική παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα, οποτεδήποτε, δεν επιβεβαιώθηκε. Πρόσθεταν όμως ότι ακόμη κι αν πέρασε από τα ελληνικά σύνορα ανενόχλητος, με τον ίδιο τρόπο πέρασε τα σύνορα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στα χέρια του ISIS άλλωστε φέρεται ότι βρίσκονται χιλιάδες γνήσια συριακά διαβατήρια χωρίς φωτογραφίες, στις οποίες προσαρμόζονται εκείνες των μαχητών του. Ενδεικτικό είναι ότι ο βομβιστής του Stade de France ταξίδεψε από τη Λέρο στο Παρίσι με πλαστό συριακό διαβατήριο ως Αχμάντ αλ Μοχάμαντ και με διαβατήριο με τα ίδια στοιχεία συνελήφθη και δεύτερο πρόσωπο, στη Σερβία.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, όμως, είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός τον περασμένο Ιανουάριο, όταν σης γαλλικές Αρχές είχαν φθάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπαούντ βρισκόταν στην Αθήνα και μάλιστα από εδώ κατηύθυνε επιθέσεις στο Βέλγιο. Κλιμάκιο γάλλων αξιωματικών είχε διοργανώσει στις 15 Ιανουαρίου κοινή επιχείρηση με την Αντιτρομοκρατική, που εξελίχθηκε στην περιοχή της Ομόνοιας, χωρίς αποτέλεσμα.

Δύο ημέρες αργότερα έγινε ακόμη μία επιχείρηση, ύστερα από αίτημα των βελγικών Αρχών. Όπως αναφέρθηκε τότε, ένας από τους υπόπτους τζιχαντιστές που είχαν συλληφθεί στη βελγική πόλη Βερνιέ είχε επικοινωνήσει με τηλέφωνο ενεργοποιημένο στην Αθήνα. Το σήμα του τηλεφώνου οδήγησε την Αστυνομία στο Παγκράτι και στη σύλληψη του κατόχου του, ο οποίος χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις εκδόθηκε στο Βέλγιο. Ο Αμπαουντ είχε υποστηρίξει στο «Dabiq» ότι όσοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα δεν είχαν σχέση μαζί του.

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  των ΜΑΤΙΝΑΣ ΗΡΕΙΩΤΟΥ και ΛΙΑΣ ΝΕΣΦΥΓΕ  (20-11-2015)

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: