Η Πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη αμάρτησε για μία υπηρέτρια

geneui

Η πρόκληση της πρ. προξένου στη Γενεύη που πήρε μαζί και τη Φιλιππινέζα της! Το Δημόσιο πρέπει να της καταβάλει 160.000 ευρώ

Με περίπου 182.000 ελβετικά φράγκα (160.000 ευρώ, τα οποία θα προσαυξάνονται όσο δεν καταβάλλονται) θα ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αγωγή που κατέθεσε σε ελβετικό δικαστήριο (και την κέρδισε) η Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός της πρώην γενικής προξένου της Ελλάδας στη Γενεύη (την περίοδο 2001-2005) απαιτώντας δεδουλευμένα από την περίοδο αυτή που ήταν στη «δούλεψή της», εργαζόμενη στην προξενική κατοικία.

Το ποσό, προσαυξανόμενο με τόκους, θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ελληνικό κράτος, αν με τη σειρά του δεν το απαιτήσει από την ίδια τη διπλωματική υπάλληλο. Η πρόξενος δηλαδή είχε μετατεθεί στην Ελβετία, αλλά πήρε μαζί της και την υπηρέτριά της χωρίς να την πληρώνει!

Για το απίθανο περιστατικό το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ μεταχειρίστηκε λίαν «επιεικώς» την Ελληνίδα διπλωμάτη (σύζυγο του πρώην προσωπάρχη του υπουργείου) επιβάλλοντας προσωρινή παύση και στέρηση αποδοχών για έξι μήνες, για να αποκατασταθεί η ίδια στη συνέχεια και μισθολογικά και βαθμολογικά.

Η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου εκδόθηκε το 2007 και όταν κοινοποιήθηκε στην Αθήνα (και στο ΥΠΕΞ), διατάχθηκε ΕΔΕ και στη συνέχεια της υπόθεσης επιλήφθηκε το Πειθαρχικό Συμβούλιο που επέβαλε την παραπάνω «χαλαρή» ποινή.

Η «επιεικής» μεταχείριση της διπλωματικής υπαλλήλου υποχρέωσε τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή να προσφύγει τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας ακύρωση των πειθαρχικών αποφάσεων του ΥΠΕΞ και μετατροπή της ποινής της σε «οριστική απόλυση». Προχθές το ΣτΕ απέρριψε μεν τα περί οριστικής παύσης, αλλά παραδέχτηκε τις προσωπικές ευθύνες της διπλωματικής υπαλλήλου και επομένως ανοίγει ο δρόμος για να αποφύγει το ελληνικό κράτος την καταβολή της αποζημίωσης στη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό. Πάντως χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι στο υπουργείο δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί ουδεμία απόφαση του ΣτΕ και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το δέον γενέσθαι, αν δεν υπάρξει το κείμενο της απόφασης.

Από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  10/11/2015

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: