Αύξηση ροής προς ένταξη σε τζιχαντιστικές οργανώσεις

tzixantistes2

Σχεδόν 30.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάνω από 250 Αμερικανοί υπήκοοι, έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους και έχουν ενταχθεί σε ισλαμιστικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, με πολλούς εξ αυτών να πολεμούν πλέον στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), σύμφωνα με μια μελέτη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για το ζήτημα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η μελέτη, η εκπόνηση της οποίας διήρκεσε έξι μήνες από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταρτίσει μια στρατηγική για την αποθάρρυνση και την καταπολέμηση των μετακινήσεων αυτού του είδους και καλεί να ληφθούν μέτρα, καθώς επίσης και να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, εντός της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Οι τριάντα χιλιάδες είναι ο διπλάσιος εκτιμώμενος αριθμός σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν οι αμερικανικές αρχές υπολόγιζαν πως 100 Αμερικανοί υπήκοοι έχουν ενταχθεί, ή έχουν προσπαθήσει να ενταχθούν, σε οργανώσεις οι οποίες πολεμούν στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Αρκετές δεκάδες από τους μαχητές αυτούς έχουν μάλιστα επιστρέψει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής.

«Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης παγκόσμιας σύγκλησης τζιχαντιστών στην ιστορία», αναφέρει η έκθεση.

Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν πως οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την πλειονότητα των Αμερικανών που το επιθυμούσαν να μεταβούν στο εξωτερικό και να λάβουν μέρος σε πολέμους σε διάφορες χώρες. Επίσης, τονίζουν πως προσφέρεται ελάχιστη βοήθεια στις κοινότητες, που είναι σε θέση να εντοπίζουν προειδοποιητικές ενδείξεις εάν μέλη τους έχουν τέτοιες προθέσεις.

Ακόμη, η μελέτη διατυπώνει επικρίσεις σε βάρος των κυβερνήσεων και άλλων κρατών, ειδικά στην Ευρώπη, διότι αποτυγχάνουν να λάβουν μέρα όπως οι έλεγχοι των προσώπων που ταξιδεύουν για να διακριβώνεται εάν έχουν ενταχθεί σε καταλόγους υπόπτων ως τρομοκρατών, ή εάν έχουν πλαστά διαβατήρια.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: