Στο Βrussels Group πάμε για «ουσιαστική διαπραγμάτευση»

Βrussels-GroupΠάμε για Euroworking Group την Τετάρτη πριν το Eurogroup της Παρασκευής – Για πρώτη φορά δημοσιοποιείτε πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρα.

«Ουσιαστική και παραγωγική» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Βrussels Group, που συνεχίζεται και σήμερα στο Παρίσι. Στόχος κατά την κυβέρνηση είναι να τύχουν επεξεργασίας όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος με τους θεσμούς στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας». Πηγές των Βρυξελλών πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για συμφωνία όχι μόνο για το Eurogroup στις 24 Απριλίου αλλά και για το επόμενο, της 11ης Μαίου.

Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αύξησης του ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- σύμφωνα με πληροφορίες- το ενδεχόμενο της επιβολής ενός νέου φόρου, ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πολύ ακριβά καταλύματα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλιξη που δείχνει έστω και μικρή πρόοδο στις συζητήσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί πλέον με πιο ουσιαστικό τρόπο το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Επίσης, στις χθεσινές συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στα θέματα της μακροοικονομίας και των δημοσιονομικών μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επέμεινε στον στόχο του 1,2% και όπως φαίνεται αυτός ο στόχος θα γίνει αποδεκτός, σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Όπως δήλωσε πηγή στο τηλεοπτικό σταθμό «mega», στη χειρότερη περίπτωση θα γίνει αποδεκτός ένας αριθμός κοντά σε αυτό. Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις περιέγραψε  το κλίμα στις συζητήσεις λέγοντας πως και οι δυο πλευρές προσήλθαν με ειλικρίνεια, υπήρξαν κόσμιες αντιπαραθέσεις κυρίως πάνω στο θέμα του ασφαλιστικού και στα εργασιακά.

 

, ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: