Η Τουρκία έτοιμη να αγοράσει πλατφόρμα στην Κυπριακή ΑΟΖ

tourkish nany cyprus oil platform 1Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Άγκυρα είναι έτοιμη να αγοράσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Σε μήνυμά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, (ΔΗΣΥ) ζητά ενότητα για την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς.

«Η κρίση έχει προκληθεί από την Τουρκία και εκείνη πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης και όχι η Λευκωσία» δήλωσε  ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον «χλιαρές» τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Αναστασιάδης: «Αποκλείεται η συμμετοχή σε διαδικασία που αμφισβητεί την κυριαρχία μας»

ANASTASIADIS NIKOS  1 GR CY

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άφιξη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Χλώρακα πως η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέραν των δεδομένων, αλλά η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, πρέπει να αποκλείεται.

Τόνισε ακόμα πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν, τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

«Η τουρκική ηγεσία», σημείωσε, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρατεύοντας τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με ένα ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει απόλυτα».

Εμείς ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, πρώτοι εμείς το αναγνωρίζουμε»,  προσθέτοντας πως δεν μπορεί να  απαιτείται από  την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επεσήμανε επίσης, πως η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος.
Κάλεσε επίσης την  Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως με την  προχθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με την οποία επαναλαμβάνεται η τουρκική αρνητικότητα με τη συνέχιση της προκλητικής επέμβασης της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομακρύνεται περαιτέρω η ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών και επίτευξη μιας σύντομης λύσης στο κυπριακό.

Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού, είναι η ελληνοκυπριακή, γιατί – όπως είπε-  «είναι οι Ελληνοκύπριοι που υποφέρουμε από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που κινδυνεύουμε από τις τουρκικές προκλήσεις, που ζημιώνουμε από τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο».

Κατέστησε επίσης σαφές πως «αυτό που θέλουμε είναι να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος και στην αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων  στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας την ίδια ώρα, τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσδοκώντας ωστόσο – όπως είπε- στην πρακτική εφαρμογή αυτής της σημαντικής πολιτικής θέσης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην  θετική αντίδραση και άλλων φίλων κρατών και οργανισμών που με τη στάση τους, αφενός μας ενισχύουν και μας ενθαρρύνουν, και αφετέρου δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε .

BARBAROS TURKISH 1

Η Τουρκία δεν αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ

Την απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάνοντας, μάλιστα, παράλληλη αναφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Και αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ για τρεις μήνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Την πρόταση για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να μετέφερε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα σειρά επαφών, στο πλαίσιο προσπάθειας να εκτονωθεί η κρίση και να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, εισέπραξε την άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Αϊντε εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές σε Αθήνα και Λευκωσία, με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την προκλητική στάση της, καθώς στο γραπτό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται αναφορά στην απόφαση να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα συγκεκριμένα σημεία στην ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν «απάντηση» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, από την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι απειλείται και έχει καταστήσει σαφή την ενόχλησή της.

Πάντως, η αναφορά στην ίδια πρόταση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ επιτείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, με τη μετακίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» σε άλλες περιοχές.

Ειδικά για την Κύπρο, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, για έρευνες».

 

Advertisements

,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: