Τι τρέχει με την Αμφίπολη; Ποιος είναι μέσα; Τι κρύβουν;


Μέχρι τώρα, η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, επιχειρώντας να εξερευνήσει τα μυστικά του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, προχωρούσε προς τα μπροστά. Μετά την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, η σκαπάνη των αρχαιολόγων, κινείται προς τα κάτω. Επιχειρείται δηλαδή μια ιδιότυπη «κατάδυση» στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηκε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους.

Όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού που κοινοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, η γεωλογική τομή είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53 μέτρα -τουλάχιστον κατά 1,50 μέτρο βαθύτερα από τους προηγούμενους. Ήδη οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Τι υποστηρίζει ο Σαράντος Καργάκος;

Τι λέει ο Αθανάσιος Νακάσης για την ανασκαφή, και την ομάδα της κ. Περιστέρη;

Στο επίπεδο αυτό, δηλαδή κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Αυτές τις μέρες η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη θα επιχειρήσει την συστηματική προσπάθεια αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου -στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που αποδείχτηξε βαθύτερος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους- και μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης τμήματα του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, που απεικονίζει την αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

wings6

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στους όγκους χώματος που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου να εντοπίσουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία ελπίζουν ότι θα είναι επίσης άριστα διατηρημένα λόγω του αμμώδους χώματος από τον Στρυμόνα. Απομένει ένα μέτρο χώματος, που πρέπει να αφαιρεθεί με επιμέλεια και συστηματικό τρόπο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι θησαυροί.

Πότε έγινε η κατάχωση των χώρων με άμμο; Συγχρόνως με την κατασκευή του ταφικού μνημείου ή σε χρόνο μεταγενέστερο; Αυτό είναι ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους αρχαιολόγους οι οποίοι καλούνται επίσης να εξηγήσουν πώς μεταφέρθηκαν οι όγκοι του χώματος μέσ στο μνημείο. Θα βρεθούν κι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί -όπως τα τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών και μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας- στο ένα μέτρο χώματος που πρέπει να αφαιρεθεί για να κινηθούν οι αρχαιολόγοι προς το βάθος του τάφου;

wings4

«Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη», αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τους συνεργάτες της κυρίας Περιστέρη.

wings1

Σαράντος Καργάκος: Ο Τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο

Την πεποίθησή του ότι στον τύμβο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος επανέλαβε ο ιστορικός και φιλόλογος Σαράντος Καργάκος.

«Επί 20ετίας είχα ένα προαίσθημα ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου πρέπει να είχαν μεταφερθεί στην Μακεδονία. Πιθανώς κατά επιθυμία του ιδίου. Εγώ επιμένω ότι εάν πρόκειται να βρεθεί τάφος του Αλεξάνδρου αυτός θα είναι στην Μακεδονία και για κάποιους ειδικούς λόγους πιστεύω ότι βρίσκεται στην Αμφίπολη. Ο πιθανότερος τόπος είναι η Αμφίπολη και το σημείο εκείνο το οποίο θεωρώ ότι είναι πιθανότερο είναι ο Λέων της Αμφιπόλεως. Αυτό με έκανε να γράψω ότι πιθανώς ο τάφος να έχει βρεθεί και να μην τον έχουμε αντιληφθεί. Διότι ο πέριξ του τάφους χώρους είχε ανασκαφεί στο παρελθόν» ανέφερε, μιλώντας στον Real FM.

«Η ανασκαφή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ούτε σε δύο βδομάδες. Ας κάνουμε υπομονή δύο χρόνια κύριε υπουργέ. Ο λόφος αυτός κρύβει πράγματα πολλά. Ενδεχομένως να μην είναι μόνο μία είσοδος να είναι και άλλοι είσοδοι. Ενδέχεται ακόμη να έχουμε και εκπλήξεις αν ανασκαφεί όλος ο χώρος. Δεν χρειάζονται ειρωνίες και ύβρεις. Αυτήν τη στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουμε την χώρα μας», είπε ακόμα ο γνωστός ιστορικός, που από την αρχή των αποκαλύψεων του τύμβου είχε εκφράσει την άποψή του.

wings2

Αθανάσιος Νακάσης: «Μόνο ανίδεοι θα χειρίζονταν έτσι την ανασκαφή»

«Μόνο ανίδεοι θα χειρίζονταν έτσι την ανασκαφή» δήλωσε για την Αμφίπολη, ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, καταγγέλλοντας «ερασιτεχνικά λάθη» που εξαιτίας τους καθίσταται δύσκολη η χρονολόγηση του ταφικού μνημείου, αλλά και οι περίοδοι κατά τις οποίες συλήθηκε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Νακάσης υποστήριξε ότι το μνημείο δεν χρονολογείται την περίοδο που έχει προσδιορίσει η επικεφαλής της ανασκαφής Αικατερίνη Περιστέρη, αλλά είναι μεταγενέστερο, ίσως και ρωμαϊκό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τύμβος να αφορά σε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Οπως σημείωσε οι βασιλείς ενταφιάζονταν στις Αιγές, ενώ κατά τον ίδιο ο τάφος είναι πιο πιθανό να ανήκει σε κάποιον Αμφιπολίτη, ίσως στον στρατηγό Νέαρχο.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον τύμβο. «Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης», είπε χαρακτηριστικά.

wings5

«Αυτό το μνημείο είναι τυπικός Μακεδονικός Τάφος. Έτσι είναι σχεδόν όλοι. Αν είναι οικογενειακός τάφος πρέπει να έχουν βάλει και άλλους μέσα. Θα μπορούσαμε αν κάναμε τομές στους τοίχους και συγκεκριμένα στα θεμέλιά τους να βρούμε πότε χτίστηκε ο κάθε ένας από αυτούς. Τα όστρακα που θα βρίσκονταν εκεί θα έδιναν την χρονολογία που χτίστηκε ο τοίχος.

Μην ξεχνάμε ότι η Αρχαιολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μετράει με ακρίβεια 2 ετών. Έτσι θα μπορούσαμε να εικάσουμε ποιος είναι θαμμένος εκεί. Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από ένα στρώμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «όταν οι αρχαίοι κατασκευαστές αποφάσισαν να φτιάξουν τον τύμβο και να βαλουν χώμα αυτό ήταν το πρώτο χτίσιμο. Το ίδιο έγινε και με τους τυμβωρύχους και πάει λέγοντας. Θα μπορούσαμε να ξέρουμε πότε έγινε η πρώτη τυμβωρυχία. Όταν όμως τα χώματα αφαιρούνται χύμα τότε τα ευρήματα είναι μπερδεμένα και δεν έχουν καμία αρχαιολογική αξία παρά μόνο εμπορική. Οι ελπίδες πάντως δεν έσβησαν…»

Μεταξύ άλλων εκτίμησε  ότι έχουν γίνει πολλαπλές απόπειρες σύλησης του τάφου, λέγοντας ότι: «Οι πρώτοι πήραν τα πολύτιμα και οι επόμενοι έψαχναν θησαυρούς κάτω από τα δάπεδα. Τρύπησαν το μωσαϊκό μπας και βρουν κάτι. Πιθανότατα χτύπησαν το δάπεδο και εκεί που άκουσαν να είναι σαν κούφιο τρύπησαν μήπως είναι κάτι κρυμμένο».

«Αν δεν βρεθεί μια επιγραφή, αν δεν υπάρξει επιγραφικό δεδομένο, ίσως δεν μάθουμε ποτέ για ποιον φτιάχτηκε το μνημείο. Ο τάφος πρέπει να έχει σχέση με κάποιον που έζησε και μεγάλωσε στην Αμφίπολη», σημείωσε ο κ.  Νακάσης.

wings3

 

 

Advertisements

,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: