Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης;

amfipolis gr 1Tα τελευταία ευρήματα -«τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών χρόνων»- ενισχύουν την άποψη της Κατερίνας Περιστέρη ότι το μνημείο χρονολογείται μεταξύ 325-300 π.Χ.

Το ερώτημα που πλανάται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για τον τύμβο της Αμφίπολης συνοψίζεται στο εξής: Ποιος εντέλει είναι ο «ένοικος» αυτού του τάφου; Ποιος είναι ο επιφανής ή μήπως οι επιφανείς «ένοικοι» που για χάρη τους κτίστηκε ένα τόσο πολύμορφο μνημείο; Οι θεωρίες είναι πολλές.

amfipolis prosopsi 1

Ο Νεάρχος, ο Λαομέδων, ο Ανδροσθένης, ο Ηφαιστίωνας, ο Κάσσανδρος, ο Πολυπέρχων, αξιωματούχοι και βασιλείς ή μήπως η Ρωξάνη και η Ολυμπιάδα; Ονόματα που έγιναν οικεία πια στο ευρύ κοινό από τις απανωτές υποθέσεις που γίνονται από σχετικούς και άσχετους για το ποιος τελικά είναι θαμμένος σε αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο μνημείο. ‘Η μήπως τελικά είναι ο ίδιος ο Αλέξανδρος;

amfipolis gr 3

Ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Σύμφωνα με τον Αρριανό (Αλεξάνδρου Ανάβασις, Ζ’ ΧVIII) «πέθανε την εκατοστή δέκατη τέταρτη Ολυμπιάδα, όταν άρχοντας στην Αθήνα ήταν ο Ηγησίας. Εζησε τριάντα δύο χρόνια και οκτώ μήνες. Ηταν πάρα πολύ ωραίος στο σώμα, πολύ εργατικός και οξυδερκής, πολύ γενναίος, φιλότιμος, ριψοκίνδυνος, πάρα πολύ ευσεβής και συγκρατημένος στις σωματικές ηδονές αλλά πολύ άπληστος σε εκείνες που επαινούνται ως πνευματικές…».

amfipoli kariatida 1

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Στρατηλάτης μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια από τη Βαβυλώνα όπου και ετάφη, το δε μαυσωλείο του έγινε γνωστό ως Σώμα ή Σήμα. Οι αρχαίοι συγγραφείς καταγράφουν τους επιφανείς Ρωμαίους που προσκύνησαν τη σαρκοφάγο του. Ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο Καλιγούλας, ο Καρακάλλας … Σύμφωνα με το Γάλλο ιστορικό Α. Bernard, «κατά τα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μάρκου Αυρηλίου και του Διοκλητιανού, η βασιλική νεκρόπολις είχε εξαφανιστεί, ώστε κατά τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναρωτιόταν για το πού βρισκόταν ο τάφος του Αλεξάνδρου» («Οι τάφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Από τον Αρριανό και τον Στράβωνα στον Jean Yves Empereur», εκδόσεις «Ερμείας»).

amfipolis gr 2

Σύμφωνα με τις πηγές, λοιπόν, είναι αδύνατον ο Μέγας Αλέξανδρος να βρίσκεται θαμμένος στην Αμφίπολη. Ακούγεται βέβαια και η θεωρία ότι η Ολυμπιάδα μετέφερε και έκρυψε κρυφά τα οστά του γιου της στην πόλη του Στρυμόνα. Αλλά πόσο «κρυφά» μπορεί κανείς να ταφεί σε ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο μνημείο που μόνο η λιθόκτιστη και επενδυμένη με θασίτικο μάρμαρο περίβολός του έχει περίμετρο σχεδόν μισό χιλιόμετρο;
Για ποιον, λοιπόν, κτίστηκε αυτό το μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο που παράλληλό του δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η μαρμάρινη θύρα που βρέθηκε «οδηγεί» σε μακεδονικό τάφο

porta makedoniki 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές).

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει» δήλωσε η κ. Περιστέρη.

amfipolis prosopsi 1

Δείτε και ένα Video:

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: