Κρασοπότηρο του Περικλή σε αρχαίο τάφο βρέθηκε σε θεμέλια στην Κηφισιά

pericles_athens

Ένα απλό κρασοπότηρο – ένας μελαμβαφής σκύφος του 5ου αιώνα π.Χ.- που βρέθηκε σε έναν φτωχικό αρχαίο τάφο στην Κηφισιά, αποδείχθηκε κάτι πολύ σημαντικό καθώς πάνω του ήταν χαραγμένο το όνομα του Αθηναίου πολιτικού Περικλή. Κατά την διάρκεια εργασιών ανέγερσης πολυκατοικίας, ανακαλύφθηκε τάφος της κλασικής εποχής, στον οποίο και βρέθηκε ένας μελαμβαφής πήλινος σκύφος.

Όταν οι αρχαιολόγοι συναρμολόγησαν τα κόμματια, με έκπληξη διαπίστωσαν πως το όνομα του Περικλή, ήταν ένα από τα έξι που αναγράφονταν στο κρασοπότηρο. Το σκεύος, σπασμένο σε 12 κομμάτια, βρέθηκε μόλις δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια, σε φτωχικό τάφο όπου δεν εντοπίστηκαν οστά.

Στη μία πλευρά του, κάτω από την λαβή, ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος Περικλέους και Ευκρίτου. Και όλα μαζί ήταν τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο, κάτι που δείχνει τη συντροφικότητα της ομάδας.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», το συναρμολογημένο αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται και το χάραγμα να είναι η ιδιόχειρη υπογραφή του.

«Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ένα ζωντανό αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής», λέει η αρχαιολόγος της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γαλήνη Δασκαλάκη.

Advertisements

,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: