Ρεκόρ παραμονής σε υποβρύχιο περιβάλλον από τον εγγονό του Κουστώ

aquarius_reef_wide-7aa84bf7d6ab1650be080ac4dc2dcedc5dd402a3-s6-c30

Μία εβδομάδα απέμεινε στον Φαμπιέν Κουστώ, εγγονό του θρυλικού Γάλλου ωκεανογράφου, Ζακ Κουστώ, για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο πείραμά του, στα βάθη της Καραϊβικής ανοικτά των νήσων Κιζ της Φλόριντα.

Εκεί, ο Κουστώ ο νεότερος φιλοδοξεί να σπάσει προηγούμενο ρεκόρ παραμονής σε υποβρύχιο περιβάλλον, ελεγχόμενης πίεσης, δηλαδή σε κλωβό σε βάθος 19,2 μέτρων. «Νιώθω λύπη για το γεγονός ότι έμειναν μόνο 31 ημέρες στο πείραμα. Αισθάνομαι τόσο άνετα και χαρούμενος εδώ κάτω», είπε ο Φαμπιέν.

crew

Το πείραμα πραγματοποιείται στην υποβρύχια βάση Aquarius Reef Base, σε βάθος 63 ποδών κάτω από την επιφάνεια της Καραϊβικής στο Κι Λάργκο. Το πείραμα διοργανώνουν από κοινού τα πανεπιστήμια του Νορθίστερν και της Φλόριντα, που απέκτησαν έτσι άμεση και διαρκή πρόσβαση σε ζωντανό κοραλλιογενή ύφαλο.

«Η έρευνά μας παρήγαγε σε δύο εβδομάδες περισσότερα στοιχεία, από έρευνες έξι μηνών, χάρη στην παρουσία των ερευνητών στον υποθαλάσσιο βιότοπο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της στενής επαφής μελετητών και βιοτόπων», λέει ο Κουστώ.

Ομάδα τεχνικών τηλεόρασης και επιστημόνων καταδύθηκαν με τον Φαμπιέν Κουστώ την 1η Ιουνίου στον κλωβό του «Υδροχόου» (Aquarius). Στα βάθη της Καραϊβικής, η επιστημονική ομάδα μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ευαίσθητα κοράλλια, αλλά και την περιεκτικότητα βλαβερών ρυπογόνων ουσιών, όπως χημικών λιπασμάτων, στα νερά γύρω από τον ύφαλο.

Ο υποβρύχιος κλωβός Υδροχόος ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιτρέπει σε ερευνητές να παραμείνουν απεριόριστο χρόνο σε κατάδυση, καθώς ο κλωβός διατηρείται διαρκώς σε σταθερή πίεση, ίση με αυτή της επιφάνειας. Το εργαστήριο του κλωβού, που έχει μέγεθος αστικού λεωφορείου, περιλαμβάνει ενδιαιτήσεις για έξι άτομα. Ο Υδροχόος αποτελεί συνέχεια ανάλογου πειράματος, που είχε πραγματοποιήσει ο Ζακ Κουστώ, με το όνομα «Conshelf» τη δεκαετία του 1960.

Οι τρεις αποστολές Conshelf είχαν εν μέρει στόχο τη διαπίστωση εάν η κατοίκηση των ωκεανών ήταν εφικτή. Υστερα από τριάντα ημέρες σε κατάδυση, ο Ζακ Κουστώ είχε αποφανθεί ότι αν και εφικτή, η ζωή κάτω από τη θάλασσα για τον άνθρωπο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.

Η παρούσα αποστολή μεταδίδεται τηλεοπτικά μέσω Διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα. Τα μέλη της αποστολής πραγματοποιούν τακτικές εξορμήσεις, με μπουκάλες αέρα, στον ύφαλο, επισημαίνοντας ότι αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουν με μοναδική ακρίβεια τη ζωή σε αυτόν.

«Η έξοδος στον ύφαλο για κατάδυση είναι κάθε φορά μία απολαυστική περιπέτεια, γεμάτη εκπλήξεις», λέει ο Κουστώ.

Advertisements

, , , , , , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: