Βρετανία: Η πρώτη χώρα της Δύσης που δανείζεται με ισλαμικό ομόλογο

sukuk-islamic-bonds1

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που δανείστηκε με ισλαμικό ομόλογο την Τετάρτη, συγκεντρώνοντας συνολικές προσφορές 2,3 δις. λιρών, που υπερκάλυψαν πάνω από 10 φορές το αρχικό ζητούμενο ποσό, καθιστώντας απολύτως επιτυχημένη την έκδοση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βρετανική κυβέρνηση άντλησε συνολικά 200 εκατ. λίρες από την έκδοση 5ετούς sukuk , στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει την θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου κέντρου στην διαπραγμάτευση ισλαμικών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σχολιάζοντας τη δημοπρασία, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne εξέφρασε την ελπίδα η νε λόγω συμφωνία να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες εταιρικές εκδόσεις σε ισλαμικά ομόλογα, τα οποία δεν καταβάλλουν τόκους στους επενδυτές αλλά αντ’ αυτού αποδίδουν κέρδη βασιζόμενα σε έσοδα από ακίνητα του κράτους. Το ισλαμικό ομόλογο θα καταβάλλει κέρδος 2,036% επί των κρατικών εσόδων, ποσοστό που αντιστοιχεί με αυτό των βρετανικών κρατικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας (gilts).

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο το μέγεθος της έκδοσης είναι αρκετό για να σημάνει την έναρξη για την ισλαμική χρηματοοικονομική αγορά της Βρετανίας.

«Η σημερινή πρώτη έκδοση ομολόγου sukuk της Βρετανίας υπογραμμίζει την δέσμευση της κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα το δυτικό κέντρο ισλαμικών χρηματοοικονομικών, αλλά και το αδιαμφισβήτητο κέντρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Osborne.

Πηγή:www.capital.gr

, , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: