Τι ποντάρουν και τι τρέμουν οι αγορές στην Ελλάδα…

samaras venizelos mazi xeirapsia

Τι ποντάρουν και τι τρέμουν οι αγορές στην Ελλάδα…  Η ελληνική αγορά διαθέτει τα περιθώρια να κινηθεί υψηλότερα εντός του θέρους λόγω του διεθνούς κλίματος που ενισχύεται από την πλημμυρίδα ρευστότητας.

Κανένα από τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα δεν τολμά να απαγκιστρώσει τη χώρα από τους δανειστές και την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που ψηφίσθηκαν κυρίως με κριτήριο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Το κόστος μιας εξόδου και άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν συντριπτικό για όποιον το τολμούσε, αλλά κυρίως για τη χώρα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι αγορές και ποντάρουν στην ελληνική επάνοδο.

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο από κάποιο ατύχημα οι πιθανότητες του οποίου μετά το 2012 βαίνουν μειούμενες. Ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί από μια πιθανή δημοσιονομική ή ασφαλιστική κατάρρευση, αλλά όσο περνά ο καιρός και απλώνεται το δίχτυ ασφαλείας της Ευρωζώνης με τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα ΕΣΠΑ που υποκαθιστούν πόρους του ανύπαρκτου χρεοκοπημένου οικονομικά και λειτουργικά κράτους, η πιθανότητες ατυχήματος μειώνονται.

Η έξαρση λαϊκισμού με την οποία η κυβέρνηση μιμείται την ανεύθυνη αντιπολίτευση δεν δείχνει να προβληματίζει προς το παρόν τις αγορές. Το πρόβλημα της χώρας παραμένει η απουσία κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ενώ στη θεμελιώδη οικονομική αντίληψη είναι πολύ κοντά, στη εκφορά του δημόσιου πολιτικού λόγου απέχουν παρασάγγας, ακριβώς για να καλύψουν αυτή την κοινή αντίληψη στην διαχείριση της εξουσίας και της οικονομίας.

Οι πρώτες ενδείξεις αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τα επίπεδα του 2012 ήδη επιταχύνει φυγόκεντρα φαινόμενα και μεταδίδει τα ίδια στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το πολιτικό τοπίο που θα αναδυθεί θα διαφέρει πολύ από το σημερινό. Αυτό είναι το καλό σενάριο που παίζουν οι αγορές…

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να διαταραχθεί από αλλαγή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, που έφερνε ασφυξία στις περιφερειακές οικονομίες του Ευρώ και ιδίως την Ελλάδα…

Πηγή:www.capital.gr

, , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: