Ή επιστρέφουν τις μίζες ή αρκετοί απόστρατοι στρατηγοί πάνε φυλακή

kantas mizes exoplistika 1

Η έρευνα αφορά πάνω από 200 απόστρατους που μετά την έρευνα του ΣΔΟΕ θα κληθούν να περάσουν και από τους ανακριτές

Ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ένα πρόσωπο άγνωστο στο ευρύ κοινό, μέχρι τη στιγμή που –τυχαία- τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ανακριτές διαφθοράς Μαλλής και Σταυρόπουλος, έπεσαν πάνω σε μια μίζα 500.000 ευρώ που περνούσε από τα κανάλια λαδώματος της Siemens.

Εκεί, το έμπειρο μάτι του Μαλλή, εντόπισε κάτι που έμελε να σχηματοποιήσει τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία των διωκτικών αρχών έναντι των μιζαδόρων που απομυζούσαν το δημόσιο χρήμα μέσα από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά: Ο Κάντας δεν είχε σχέση με τη Siemens, απλά όλοι οι μιζαδόροι περνούσαν από τα ίδια κανάλια τα μαύρα λεφτά. Δηλαδή, είτε οι μίζες ήταν από τη Siemens είτε από άλλες εταιρείες που ασχολούνταν με συμβάσεις εξοπλιστικών, χρησιμοποιούσαν τα ίδια κανάλια ξεπλύματος χρήματος και τους ίδιους ανθρώπους. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο.

Ορυμαγδός

Η δεύτερη κλήση του λοιπόν σε απολογία είχε πλέον όλα τα συστατικά του ψυχοδράματος. Μάλιστα σε αυτό συνέτεινε, η αποκάλυψη λογαριασμού με 16 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό. Ο Κάντας, ένα μεσαίο ουσιαστικά στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, είχε συλληφθεί με την «γίδα στην πλάτη», όπως ευσχήμως έλεγε, κορυφαίος δικαστικός, και είχε να αντιμετωπίσει ένα δίλληματικού τύπου ερώτημα: «‘Η τα λεφτά είναι δικά σου, ή τα κρατούσες για κάποιον άλλο». Ο Κάντας, με δυο εξαίρετους νομικούς στο πλευρό του (Μαντζουράνης, Μπίσιας) προφανώς στάθμισε σωστά τα γεγονότα: Περιέγραψε σε μια απολογία-μαμούθ πως η διεύθυνση εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ είχε μετατραπεί σε «διεύθυνση μιζών», μίλησε για όλα τα εξοπλιστικά από το 1990 και μετά, και επέστρεψε και σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά λεφτά, πολλές πληροφορίες, πολύ υλικό. Βούτυρο στο ψωμί των Μαλλή και Σταυρόπουλου.

Στρατηγοί-κροίσοι

Τα ονόματα πλέον είχαν πέσει επί τάπητος. Ήταν πλέον σίγουρο πως ουσιαστικά δεν υπήρχε πολιτικός υπάλληλος ή στρατιωτικός της διεύθυνσης που δεν είχε λαδωθεί. Όπως βέβαια και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης προσφορών. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιος να ερευνήσει. Έτσι οι ανακριτές άρχισαν να καλούν τους στρατιωτικούς που κατονόμασε ο Κάντας . Ένας- ένας άρχισαν να επιστρέφουν χρήματα, από 30-40.000 ευρώ έως και ένα εκατομμύριο ένας. Η ιδέα όμως ήταν να ελεγχτούν όλοι.

Έτσι μπήκε στο παιχνίδι το ΣΔΟΕ. Η έρευνα «έβγαλε λαυράκια». Απόστρατους με τραπεζικές καταθέσεις – μαμούθ αφού στους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσότερων από 30 πρώην στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εντοπιστεί ποσά που ξεκινούν από τις 500.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 50 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 200

Η έρευνα αφορά πάνω από 200 απόστρατους που μετά την έρευνα του ΣΔΟΕ θα κληθούν να περάσουν και από τους ανακριτές με δυο επιλογές: ‘Η να μιλήσουν και να επιστρέψουν χρήματα ή να πάνε φυλακή. Δικαστική πηγή πάντως θεωρεί πως από αυτούς μπορεί να συγκεντρωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό στο δημόσιο ταμείο, από τα λεγόμενα «κλεμμένα». Άλλωστε, μπορεί τα στελέχη του ΣΔΟΕ να άκουσαν διάφορα κωμικά ως εξήγηση που δεν μπορούν (σ.σ. οι απόστρατοι) να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους , ότι δηλαδή προέρχονται από δάνεια που τους χορήγησαν επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ως σύμβουλοι μετά την συνταξιοδότησή τους, χωρίς (!!!) να προσκομίζουν παραστατικά που να αποδεικνύουν του λόγου τους το αληθές, αλλά αυτά ενώπιον των ανακριτών και του εισαγγελέα δεν πιάνουν. Άρα ή τα λεφτά γυρνούν πίσω ή οι ίδιοι από πρώην στρατηγοί γίνονται νυν κρατούμενοι των Ελληνικών φυλακών…

Πηγή:www.capital.gr (όπου δημοσιεύθηκε με άλλο τίτλο)

Advertisements

, , , , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: