«Ήλλαξεν η Ελληνική φυλή, δεν εξηγείται άλλως»

New_Greece

Πολλοί φίλοι νομίζουν ότι πριν από έναν αιώνα οι Έλληνες είχαν διαφορές με τους σημερινούς ως προς το ήθος ή την γενναιότητα. Δεν είναι έτσι. Ας αρχίσουμε με τους πολιτικούς. Το παρακάτω είναι πολύ χαρακτηριστικό:

Η έναρξη του 2ου Βαλκανικού Πολέμου ανακοινώθηκε επίσημα στον Ελληνικό λαό με Βασιλικό Διάγγελμα, που αναγνώστηκε στην Βουλή από τον Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο στις 21 Ιουνίου. Το διάγγελμα έγινε δεκτό από τους Βουλευτές και το ακροατήριο της Βουλής με ζητωκραυγές και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ο Βενιζέλος πρότεινε να ζητωκραυγάσουν όλοι «υπέρ του Στρατηλάτου Βασιλέως».
Και η Βουλή εγειρομένη «εξερράγη εις διάτορον επευφήμισιν, ταυτοχρόνως μετά των θεωρείων»:
«Ζήτω ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος!»
«Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός!»
Ζητωκραυγές ακούσθηκαν κατόπιν και υπέρ του Σερβικού Έθνους, όπως μας πληροφορούν οι εφημερίδες της εποχής.

Αλλά μη νομίσετε ότι υπήρξε ομοφωνία στη Βουλή, όπως θα απαιτούσαν οι περιστάσεις και με δεδομένο ότι ήταν ήδη γνωστή η νίκη στο Κιλκίς. Ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός της Αντιπολίτευσης Ράλλης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Βενιζέλο, προσπάθησε να φανεί ως «βασιλικότερος του Βασιλέως», όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας, με φράσεις που αμφισβητούσαν έντονα τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα του Βενιζέλου έναντι των Βουλγάρων και με αφορισμούς όπως «ο Ελληνισμός ατενίζει προς ένα και μόνον, προς τον Βασιλέαν του».

Μίλησε μετά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημητρακόπουλος, που «κατέκρινε τον τρόπον του πολιτεύεσθαι του Πρωθυπουργού, όστις, ενεργών αυταρχικώς, δεν ηθέλησε να έλθη εις επικοινωνίαν μετά της Εθνικής αντιπροσωπείας και να ζητήση την γνώμην των Αρχηγών των διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων». Στη συνέχεια, έκανε κριτική στον Βενιζέλο και ο Γούναρης, ο οποίος «έπλεξεν το εγκώμιον του Στρατού» και δήλωσε ότι «θα έρθη η ώρα να συζητηθή η εμμονή της Κυβερνήσεως επί της σφαλεράς οδού, μεθ’ όλα τα προειδοποιητικά σημεία, τα οποία ήρξαντο εμφανιζόμενα σχεδόν από της ενάρξεως του κατά της Τουρκίας πολέμου».

Ο Βενιζέλος εξερράγη και έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Εψήφισαν 130 Βουλευτές και οι ψήφοι ήταν 129 υπέρ και 1 κατά, αυτή του Ράλλη, ο οποίος κατά την δευτερολογία μέμφθηκε την Κυβέρνηση ότι κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο «παρεχώρησε ολόκληρον την Θράκην»!!! Λες και μπορούσε ο Ελληνικός Στρατός, στον 1ο πόλεμο, να φτάσει ως την Θράκη! Πρόσθεσε μάλιστα «ότι θα ζητήση την παραπομπήν του κ. Βενιζέλου εις Ειδικόν Δικαστήριον».

Η «στείρα αντιπολίτευση», στα όρια του γελοίου, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, έχει μακρά Ιστορία στη χώρα μας.

Αλλά και όσον αφορά την γενναιότητα, μην νομίσετε ότι κι εκεί υπήρχαν διαφορές. Μην ξεχνάτε ότι πριν το 1912 η Ελλάδα ήταν μία μικρή και αδύναμη χώρα της Βαλκανικής, πρόσφατα ηττημένη στον πόλεμο (του 1897). Αυτό τους έκανε όλους μετριοπαθείς. Αλλά, ο Έλληνας μαχητής είχε (και έχει) πάντα τον τρόπο να εκπλήσσει.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε ο Συνταγματάρχης Παρασκευόπουλος, Διοικητής της 10ης Μεραρχίας. Και ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι η Μεραρχία του είχε 3 Συντάγματα Ευζώνων (σήμερα θα την ονομάζαμε Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων).

Σε γράμμα προς την σύζυγό του, ο Παρασκευόπουλος δεν έκρυβε τον θαυμασμό και την έκπληξή του για την μαχητικότητα των Ευζώνων του. Και τα εξέφρασε με την παρακάτω φράση:
«Ήλλαξεν η Ελληνική φυλή, δεν εξηγείται άλλως» …

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

, , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: