Σε κίνδυνο οι πυρηνικοί αντιδραστήρες;

πυρηνικο εργοστασιο

Η πρόσφατη είδηση της λειψυδρίας στην Ανατολική Ουκρανία εξαιτίας ενός σπασμένου αγωγού δεν προμηνύει τίποτα καλό για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Για την ασφαλή λειτουργία, όμως, των πυρηνικών αντιδραστήρων, η επάρκεια του νερού και η καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης είναι αποφασιστικής σημασίας. «Εάν κάποιος αποφασίσει να θέσει σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα θα πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί, ότι η χώρα είναι κοινωνικά σταθερή. Δεν μπορεί να γίνεται πόλεμος» λέει ο Μίχαελ Σάιλερ, μέλος της επιτροπής ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων, μιλώντας στην Deutsche Welle.

«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ούτως ή άλλως συνδέονται με κινδύνους, ακόμα και εάν είναι καλά κατασκευασμένοι. Στην Ουκρανία, όμως, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Εκεί υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο να γίνουν ανθρώπινα λάθη, διότι οι άνθρωποι είναι αποκαρδιωμένοι, δεν έχουν κίνητρο να εργασθούν ευσυνείδητα. Εκτός αυτού, οι προδιαγραφές λειτουργίας είναι «χαμηλότερες» από ότι στους σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες.» συμπληρώνει ο γερμανός ειδικός.

Στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια με 15 αντιδραστήρες. Καλύπτουν κατά το ήμισυ τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Είναι πρακτικά αδύνατον αυτή τη στιγμή να τεθούν εκτός λειτουργίας. Όλοι οι αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και είναι παρόμοιοι με τον αντιδραστήρα στον οποίο προεκλήθη το τραγικό δυστύχημα το 1986 στο Τσέρνομπιλ. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία βρίσκεται στην πόλη Σαπορόσγιε.

Η πόλη απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την πόλη Ντονιέσκ, όπου εκτυλίσσονται σκληρές μάχες μεταξύ των αποσχιστικών ομάδων και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Δεν είναι όμως μόνο η κακή κατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων από τεχνικής άποψης που ανησυχεί τους ειδικούς. Εκφράζονται φόβοι ότι κάποια στιγμή τα πυρηνικά εργοστάσια θα μπουν στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης των αντίπαλων ομάδων. «Υπάρχει ο κίνδυνος του σαμποτάζ και τα εργοστάσια να γίνουν μέρος του πολέμου» δηλώνει ο Λόταρ Χαν, πρώην διευθυντής της Εταιρείας για την Πυρηνική Ασφάλεια (GRS).

To ΝΑΤΟ έστειλε ήδη τον περασμένο Απρίλιο μια μικρή ομάδα ειδικών στην Ουκρανία ώστε να βοηθήσει τις αρχές και να παράσχει συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Σάιλερ, ο συμβουλευτικός ρόλος του ΝΑΤΟ είναι καλός αλλά δεν αρκεί. Πιστεύει πως αυτό που απαιτείται είναι μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από το θέμα. Κατά τη γνώμη του, δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή διότι όπως λέει: «Οι ειδικοί στα πυρηνικά κατά κανόνα δεν επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ευρύτερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί και από την άλλη πλευρά οι διπλωμάτες, που κατά κανόνα επικεντρώνονται στην πολιτική κατάσταση, δεν γνωρίζουν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων».

από την Deutsche Welle

Advertisements

, , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: