Oι αριστερές εμμονές Στουρνάρα οδήγησαν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Οι εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς και του παλιού ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν στην κυβέρνηση και ήδη δείχνουν τις διαθέσεις τους. Στόχος τους είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων της εκλογικής τους πελατείας, των συντεχνιών που στήριξαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ένιωσαν να απειλούνται από τις παραινέσεις της Ευρώπης για μεταρρυθμίσεις. Η χώρα φλερτάρει για άλλη μία φορά με το ατύχημα. Η Ευρώπη ανησυχεί για το αν κάποιοι έχουν ήδη σχεδιάσει εκείνο που δήθεν ήθελαν να αποφύγουν…

Δεν είναι μόνο ο κ. Γιακουμάτος που θα… «τσακίσει» τους κερδοσκόπους με την αγριάδα και τη φωνή του. Δεν είναι η κυρία κυβερνητική εκπρόσωπος που ανακάλυψε ότι για όλα φταίνε οι τεχνοκράτες και διαλαλεί ότι η κυβέρνηση δεν «υπολογίζει» πλέον το ΔΝΤ. Δεν είναι ο κ. Λοβέρδος που πιέζει, όπως πίεζε και ο προκάτοχός του κ. Αρβανιτόπουλος, για την τακτοποίηση χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων στο δημόσιο. Είναι που αυτή η κυβέρνηση δεν πείθει ότι μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν πολλές. Δεν ήταν τολμηρές. Αντιθέτως, οι αριστερές εμμονές του κ. Στουρνάρα οδήγησαν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Οι ορδές των συμβούλων του υπουργείου αντιμετώπισαν τους εμπόρους και τους βιοτέχνες σαν να ήσαν αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας. Η εκδικητική μανία ήταν εμφανής και οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή και στην απόγνωση.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να θεραπεύσει αυτή την βασική της αδυναμία, έστρεψε μετά τις ευρωεκλογές όλη της την προσοχή στις συντεχνίες που ένιωσαν να χάνουν τα προνόμιά τους στην προοπτική της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, απομακρύνθηκαν υπουργοί όπως οι κ.κ. Γεωργιάδης και Χατζηδάκης και τη θέση τους πήραν άνθρωποι που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις της  κυβέρνησης  και της Νέας Δημοκρατίας ειδικότερα με τους παραδοσιακούς της θύλακες στις θιγόμενες συντεχνίες.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στις μεταρρυθμίσεις, αλλά «φορτώθηκε» εμμέσως πλην σαφώς τις εκλογικές απώλειες της Ν. Δ. Αποσιωπήθηκε το έργο του και άρχισαν οι σε βάρος του συκοφαντικές επιθέσεις. Ομοίως και ο κ. Γεωργιάδης. Αντί να στηριχτεί για να συνεχίσει ένα έργο που ουδείς άλλος τόλμησε στο παρελθόν, απομακρύνθηκε με τρόπο που συζητήθηκε έντονα.

Γιατί άραγε; Επειδή η Ν.Δ έχει υψηλά ποσοστά στους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς;

Είναι λάθος η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Και στις Βρυξέλλες ήδη ανησυχούν, πιστεύοντας ότι κάποιοι στην Αθήνα παίζουν με την φωτιά. Μπορεί εδώ κάποιοι να παρουσιάζουν ένα κλίμα που θέλει τους Ευρωπαίους να κερνάνε τούρτες τους Έλληνες υπουργούς, όταν οι τελευταίοι φτάνουν στις Βρυξέλλες. Αυτό, όμως, ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα και σύντομα θα παραδεχτούν οι ίδιοι ότι επρόκειτο για ένα ακόμη ψέμα, όπως έκαναν και στην αρχή της κρίσης κατά την δική τους «ομολογία».

Τα πάντα παρακολουθούνται πλέον στην Ευρώπη με προσοχή. Και η παραμικρή δήλωση. Και ναι μεν κάποιες αντιμετωπίζονται με χιούμορ, κάποιες άλλες όμως προκαλούν οργή. Μην πιστέψουν εδώ στην Αθήνα ότι μπορούν να ακουμπήσουν το όπλο στο τραπέζι. Δεν θα προλάβουν καν να το σκεφτούν…

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή:www.capital.gr

, , , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: