Το τέλος της παντοδυναμίας του δολαρίου;

Flood-New-York

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas, έχει μπλέξει άσχημα με την αμερικανική κυβέρνηση. Και αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση σε αυτή την αψιμαχία, τότε ενδέχεται να κοστίσει στην BNP Paribas 10 δισ. δολάρια σε πρόστιμα, πλέον την τραπεζική της άδεια στις ΗΠΑ.

Επίσημα η αμερικανική κυβέρνηση έχει εμπάργκο εναντίον πολλών χωρών όπως Κούβα, Σουδάν, Ιράν κτλ. Μεταξύ 2002 και 2009, θυγατρική της BNP Paribas στη Γενεύη έκανε δουλειές με εταιρείες σε αυτές τις χώρες, που όμως δεν απαγορεύεται ούτε από την Ελβετία ούτε από την Γαλλία και ούτε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω δουλειές είχαν να κάνουν με εμπορεύματα και αφού τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια, η εκκαθάριση για αυτές τις συναλλαγές γίνονταν από τα καταστήματα της BNP Paribas στη Νέα Υόρκη.

Βέβαια το κατάστημα της Νέας Υόρκης δεν έχει ιδέα τι ήταν αυτές οι συναλλαγές και τα συναλλασσόμενα μέρη, καθώς οι πράξεις είχαν γίνει από το τμήμα της BNP Paribas στην Ελβετία. Κατά την BNP, δεν έκανε τίποτα παράνομο αφού είχε συμμορφωθεί με την νομοθεσία της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Οι αμερικανικές αρχές όμως θεωρούν ότι εφόσον οι συναλλαγές ήταν σε δολάρια και η εκκαθάριση έγινε επί αμερικανικού εδάφους, η αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τα αντισυμβαλλόμενα μέρη αυτών των συναλλαγών.

Με λίγα λόγια, η αμερικανική κυβέρνηση τώρα διεκδικεί διαφάνεια επί των συναλλαγών (ή καλύτερα τον έλεγχο αυτών) σε δολαριακές συναλλαγές όπου και να έγιναν στον κόσμο.

Υπάρχουν τα εξής θέματα…

Κατ΄ αρχάς αν περάσει η άποψη αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, σημαίνει ότι άσχετα του τι λέει η εν λόγω νομοθεσία της οποιασδήποτε χώρας, το κυρίαρχο νομικό καθεστώς διεθνών συναλλαγών σε δολάρια είναι το αμερικανικό δίκαιο.

Περίπου τα 2/3 του παγκοσμίου εμπορίου γίνεται σε δολάρια, καθώς και τα 2/3 των παγκοσμίων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια. Με γνώμονα του ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν το… μακρύ χέρι της αμερικανικής νομοθεσίας παντού, υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι πολλές χώρες και εταιρείες θα θελήσουν από εδώ  και στο εξής να σταματήσουν να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια και να πάψουν να κάνουν εκκαθαρίσεις εμπορικών (ή άλλων) πράξεων από το τραπεζικό σύστημα της Νέας Υόρκης;;

Και πάνω στο θέμα, δεν είναι τυχαίο νομίζω το πρωτοσέλιδο των Financial Times πριν λίγο καιρό, ότι η Κίνα και η Ρωσία σκοπεύουν να σταματήσουν να συναλλάσσονται σε δολάρια τα επόμενα δυο χρόνια και να κάνουν χρήση του renminbi.

Κατάληξη…

Εδώ και πολλά χρόνια όποιος με έχει ρωτήσει πότε θα έρθει το τέλος της παντοδυναμίας του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, του έχω απαντήσει ποτέ. Στο βαθμό όμως που η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει να θέλει να έχει λέγειν σε όλες τις συναλλαγές που γίνονται σε δολάρια, εκτιμώ  ότι η αγορά θα βρει καταφύγιο σε άλλο μέσο συναλλαγής.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που θυμάμαι, που μπορώ πλέον να πω ότι το δολάριο την επόμενη δεκαετία, ίσως να μην είναι το μέσο συναλλαγής του κόσμου.

Ποιο θα είναι;; Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιμείνει με αυτές τις διατάξεις, μάλλον το ευρώ καθώς και το renminbi θα εκτοπίσουν το μεγαλύτερο μέρος του δολαρίου. Το renminbi περισσότερο για εμπορικές πράξεις και το ευρώ περισσότερο για αποθεματικό νόμισμα.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: