Mario Draghi: Ισχυρότερες οι υποσχέσεις από τις πράξεις

evangelos_venizelos_mario_draghi_ecb

Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ γίνεται σαφές ότι Mario Draghi έδρασε με δύο τρόπους: Δρομολόγησε στοχευμένη «δωρεάν» (το επιτόκιο έπεσε στο 0,15%) χρηματοδότηση περίπου μισού τρισ. ευρώ στην οικονομία και υποσχέθηκε «ποσοτική χαλάρωση» όταν η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη…

Το πρώτο σκέλος είχε άμεση επίδραση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και λίγο πολύ ανοίγει προς το παρόν τουλάχιστον μία βαλβίδα εκτόνωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων μέσω της… εξαγωγής του αποπληθωρισμού στις άλλες οικονομικές συναλλαγματικές ζώνες.

Είναι όμως αμφίβολο το κατά πόσο η χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας με τους περιοριστικούς όρους που επιβάλει η ΕΚΤ (έλεγχος και «καταστολή» όταν παραβιάζονται οι στόχοι χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συγκριθεί με την ανάλογη εμπειρία του προγράμματος χρηματοδότησης LTRO’s  στο γύρισμα του χρόνου από το 2011 στο 2012.

Βέβαια τότε το πρόγραμμα αυτό (περίπου 1,2 τρισ. ευρώ) λειτούργησε σαν ανάχωμα στις αντιδράσεις των αγορών ενόψει του ελληνικού PSI+ και από την άποψη αυτή είχε αποτέλεσμα. Δεν κατάφερε όμως να αναστρέψει την τάση συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και την ύφεση που μετεξελίχθηκε σε συνδυασμό με την υπερχρέωση σε αποπληθωριστική απειλή.

Το δεύτερο σκέλος των αποφάσεων της ΕΚΤ αφορά στην προοπτική ενός προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» που θα περιλαμβάνει όμως αγορές τιτλοποιημένου χρέους μόνο του ιδιωτικού τομέα.

Για την προοπτική αυτή είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε μία σχετικά πρόσφατη ομιλία του ο Γ. Προβόπουλος είχε μιλήσει γι’ αυτό επισημαίνοντας όμως ότι η σχετική αγορά τίτλων έχει προς το παρόν πολύ μικρό βάθος για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα. Περίπου το ίδιο με διαφορετικές εκφράσεις είπε και χθες ο M. Draghi. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι για άλλη μία φορά ο Draghi «έπαιξε», όπως και τον Ιούνιο του 2012 όταν δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειασθεί για το ευρώ, έτσι και τώρα με τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες των αγορών. Το πόσο ακόμα οι αγορές θα πιστέψουν τον M. Draghi ή θα δοκιμάσουν στην πράξη να δουν αν εννοεί αυτά που λέει, θα κρίνει την αποτελεσματικότητα των χθεσινών αποφάσεων. Και κατά πως φαίνεται ο χρονικός ορίζοντας που ίσως οι αγορές επιλέξουν για ένα τέτοιο «τεστ» δεν αργεί. Η οικονομική περίοδος που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress test του Νοεμβρίου μοιάζει να ανοίγει μία φάση σκληρής δοκιμασίας αντοχών της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Είναι βέβαιο πάντως ότι προς το παρόν τουλάχιστον οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα δημιουργήσουν προσωρινά προσδοκίες «εξόδου» από την κρίση μέσω των αγορών, με εργαλείο ένα  φθηνότερο ευρώ.

Αυτό θα καταγραφεί στις μειώσεις των spreads στα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα, γεγονός που ίσως διευκολύνει για άλλη μία φορά τις επιχειρήσεις του ΟΔΔΗΧ για σταδιακή επάνοδο στις αγορές.

Αλλά η κατακερματισμένη οικονομία της Ευρωζώνης  θα εξακολουθήσει να ασθμαίνει κάτω από την ασφυκτική πίεση των αποπληθωριστικών πιέσεων, την ύφεση και την υπερχρέωση που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται από την απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος ενόψει των stress test.

Και σύντομα αποδειχθεί – όπως ήδη υποστηρίζεται από ορισμένους αναλυτές του αγγλοσαξονικού χώρου – ότι το «φάρμακο» της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ευρωπαϊκό αδιέξοδο, όπως δεν έδωσε στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Και ο M. Draghi θα υποχρεωθεί να επανέλθει ίσως και πριν από το τέλος του 2014.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: