Οι συνέπειες από το «μπαζούκα» του Ντράγκι πέρασαν στα ψιλά του τύπου

draghi_bazooka_by_ideoteqa-d5a4z5w

Περιορισμένος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο πιστωτικών ομίλων, όσο και σε επίπεδο δανειοληπτών. Αυτό εκτιμούν αναλυτές, κατά την πρώτη ανάγνωση του «πακέτου» μέτρων που στοχεύει στην ενίσχυση στην ενίσχυση της ρευστότητας.

Ο μεγάλος «γρίφος» είναι η εφαρμογή νέου γύρου μακροπρόθεσμων πράξεων χρηματοδότησης, των γνωστών LTRO, τα οποία θα εμπεριέχουν ρήτρες για να “υποχρεώνουν” τις τράπεζες να δανείζουν στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες χρειάζονται επιλέξιμα ενέχυρα για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Ευρωσύστημα κάτω από το 15% του συνολικού τους ενεργητικού μέχρι το 2017, κάτι που τουλάχιστον δύο «συστημικές» τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει.

Σε ό,τι αφορά τα ενέχυρα, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έντοκα του ελληνικού δημοσίου, ενώ δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος και στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις συγκεκριμένες πράξεις της ΕΚΤ. Γιατί παρά το γεγονός ότι λόγω της κρατικής βοήθειας λειτουργούν υπό «ειδικό καθεστώς», στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.

Επιπλέον, το εν λόγω μέτρο συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους και απαιτήσεις «λογοδοσίας», με την ΕΚΤ να διασφαλίζει ότι τα χρήματα που δίνει διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι στόχος είναι η συγκεκριμένη διαδικασία να μην δημιουργήσει προβλήματα στην αξιολόγηση που «τρέχει» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests, συνεπώς η ομαλή λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα μπορεί να κριθεί μετά από διάστημα 3-4 τριμήνων.

Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% εκτιμάται πως στο μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει την αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε πτώση των αποδόσεων και άνοδο των τιμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κράτη, όπως και το ελληνικό, να δουν τα επιτόκια δανεισμού να υποχωρούν και άρα να προχωρούν σε νέες εκδόσεις ομολόγων. Όμως και οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν με μεγαλύτερη άνεση να δανειστούν, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητά τους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι διατηρούνται οι συνθήκες άπλετης ρευστότητας στις διεθνείς αγορές. Αυτά στη θεωρία…

Την ίδια ώρα, ο αντίκτυπος μίας τέτοιας κίνησης θεωρείται πως θα είναι “ουδέτερος” τόσο για το διατραπεζικό επιτόκιο EONIA και το ευρώ, όσο για την οικονομία και το επίπεδο των τιμών.

Η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώνουν για να “παρκάρουν” τη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ, θα έχει, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων, ενώ με πτώση αναμένεται να “αντιδράσουν” τόσο το διατραπεζικό επιτόκιο όσο και το ευρώ το οποίο έδειξε ήδη… τις προθέσεις του. Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση μηδενικό αντίκτυπο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια είναι «ειδικές».

Επίσης, η διακοπή των πράξεων “αποστείρωσης” αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το EONIA, ενώ εντελώς “ουδέτερη” χαρακτηρίζεται και η επέκταση του “full allotment”, του να διαθέτει δηλαδή η ΕΚΤ το σύνολο των κεφαλαίων που ζητούν οι τράπεζες μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης.

Τέλος, όσοι έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο – και έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια – δεν θα πρέπει να περιμένουν νέες αυξήσεις στη μηνιαία δόση, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συνεχίζει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, μην αφήνοντας το φράγκο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ πέρα από την ισοτιμία ευρώ/φράγκο 1,20.

από το capital.gr

Advertisements

, , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: