Σύστημα λέιζερ εντοπίζει οδηγούς που έχουν πιει

_big_0202809001347186040

Μία συσκευή λέιζερ η οποία εντοπίζει τις αναθυμιάσεις αλκοόλ στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται εν κινήσει ανέπτυξαν ερευνητές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στη Βαρσοβία.

Η έρευνα των Γιάροσλαβ Μλίντσακ, Γιαν Κουμπίκι και Κριστόφ Κοπτσίνσκι δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Remote Sensing, υπό τον τίτλο «Stand-off detection of alcohol in car cabins». Η συσκευή κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Οπτοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου, βασισμένο σε προηγούμενη έρευνα των ίδιων, η οποία είχε περιγραφεί σε σχετικό paper το 2013.

Η συγκεκριμένη μέθοδος (stand-off detection) εντοπίζει και ταυτοποιεί χημικά και βιολογικά στοιχεία μέσω ενός λέιζερ και λαμβάνει χώρα σε απόσταση από ανθρώπους, για την αποφυγή τυχόν ζημιών/ επιπλοκών. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της, η χρήση της για σκοπούς αναγνώρισης χημικών έχει περιγραφεί ήδη σε πολλά papers, αλλά μόλις τα τελευταία χώρα έχουν σημειωθεί στον χώρο της έρευνας πάνω στα λέιζερ εξελίξεις που επιτρέπουν την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων.

 

Advertisements

, , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: