Μελέτη αποκατάστασης για το βουτυροκομείο στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου

meleti-apokatastasis-gia-to-bouturokomeio-sto-ktima-tatoΐou

Ένα από τα μικρά, αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα κτήρια στο κέντρο του κτήματος Τατοΐου, το βουτυροκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ετοιμορροπίας, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αποκατάστασης, την οποία ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μελετών για τα κτήρια του κτήματος Τατοΐου, που σκοπεύει να εκπονήσει και να δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Σύλλογος Φίλων Τατοΐου». Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνει ο σύλλογος από φίλους, χορηγούς και εκδηλώσεις.

Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τον “Σύλλογο Φίλων Τατοΐου” για την προετοιμασία και ωρίμανση μελετών αποκατάστασης των κτηρίων του κτήματος.  Το βουτυροκομείο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήδη το 1891, διαφημιζόταν στον Τύπο της εποχής το βούτυρο που παραγόταν εκεί. Ως βουτυροκομείο λειτούργησε έως το 1953 – 1954 και μετά η παραγωγή μεταφέρθηκε στο κτήριο του γαλακτοκομείου, το οποίο διέθετε πιο σύγχρονη τεχνολογία. Αργότερα μετατράπηκε σε μπακάλικο και στη δεκαετία του ’70 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Το βουτυροκομείο εγκαταλείφθηκε πλήρως το 2002.

Η μελέτη αποκατάστασής του είναι η τέταρτη που εγκρίνεται από το ΚΣΝΜ για το Τατόι. Πριν από περίπου έξι μήνες είχαν εγκριθεί οι μελέτες αποκατάστασης της οικίας δασοφύλακα, της οικίας αρχικηπουρού και του κτηρίου «Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος» τις οποίες είχε εκπονήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης του βουτυροκομείου, τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισής της.

Advertisements

, , , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: