Έλληνες ορειβάτες στο δυσκολότερο βουνό του πλανήτη

Κ2 2

Στο Κ2 βρίσκονται δύο Έλληνες ορειβάτες (που ακόμα θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους) για να επιχειρήσουν μια ανάβαση χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και βαστάζων υψομέτρου στο καλύτερο δυνατό στυλ. Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη ανάβαση (Ιταλική αποστολή 1954).

Κ2

 

Το Κ2 με τα 8611μέτρα του, βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν – Κίνας στην οροσειρά του Καρακόραμ και είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του πλανήτη μετά το Everest, όμως λόγω των δυσκολιών της ανάβασης και κυρίως των απότομων και άγριων καταιγίδων, θεωρείται ότι είναι το δυσκολότερο ίσως βουνό του πλανήτη. Μέχρι το 2010 302 ορειβάτες είχαν καταφέρει να πατήσουν την κορφή του (σε αντιπαράθεση των 2700 που έχουν πατήσει το Everest), ενώ 80 πέθαναν στις πλαγιές του, από τους οποίους οι 13, το τραγικό για την παγκόσμια ορειβασία καλοκαίρι του 1986.

Η πρώτη αποστολή στο βουνό έγινε το 1902 από μια αγγλοελβετική αποστολή που συμμετείχε και ο περίφημος Aleister Crowley, ενώ η δεύτερη το 1909, ήταν Ιταλική υπό την ηγεσία του Δούκα του Abruzzi, που έδωσε το όνομά του στην κλασική ανάβαση του βουνού, μιας και επιχείρησαν από εκεί. Μετά από δυο αποτυχημένες αμερικάνικες προσπάθειες το 1938 και 1953, οι Ιταλοί υπό την ηγεσία του Ardito Desio, το 1954, κατορθώνουν να πατήσουν τελικά την κορφή, με τους Lino Lacedelli και Achille Compagnoni.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.facebook.com/PolyphemusK2

Advertisements

, , , , , , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: