Το 50% κάθε παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο !!

Ipanema crouded 1Η μάχη για μια ελεύθερη θέση στην παραλία αποτελεί μόνιμη εστία ταλαιπωρίας για τους λουομένους τα καλοκαίρια. Σε αυτήν επιχειρεί να βάλει τέλος μία από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μαζί με άλλες που επιβλήθηκαν λόγω των έντονων αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τουλάχιστον το 50% του εμβαδού κάθε παραλίας της χώρας θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο από ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα, προκειμένου να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και να εξασφαλίζεται ικανός χώρος για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έληξε χθες με την κατάθεση 1.088 σχολίων, αριθμού-ρεκόρ για το opengov.gr, και ενώ έχουν συγκεντρωθεί κοντά στις 150.000 ηλεκτρονικές υπογραφές πολιτών ενάντια στον νόμο μέσα από δύο διαδικτυακές πλατφόρμες. Πάνω από 100.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μόνο στην πλατφόρμα της WWF.

Στο δια ταύτα

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να απελευθερώσει περισσότερο χώρο στις παραλίες για τους πολίτες, συγκεκριμένα τουλάχιστον το 50% του εμβαδού τους, θέμα που φέρει και την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο γίνονται συνεχείς συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να ισχύσει από του χρόνου αφού η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα θέματα λειτουργίας των παραλιών (υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών) εκδόθηκε τον Φεβρουάριο για τη φετινή περίοδο και ήδη άρχισαν οι σχετικές μισθώσεις ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Ταυτόχρονα προωθούνται και άλλες αλλαγές οι οποίες αφορούν την απόσταση που πρέπει να τηρούν δύο επιχειρηματίες (ξαπλώστρες, ομπρέλες) που γειτνιάζουν. Σήμερα η μέγιστη επιφάνεια που μπορεί να νοικιάσει ο επιχειρηματίας από τον δήμο για να τοποθετήσει ομπρελοκαθίσματα είναι τα 500 τ.μ., με την υποχρέωση να τηρεί μια ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μεταξύ της επόμενης παραχώρησης με ομπρέλες.

Το εμβαδόν των 500 τ.μ. διατηρείται, αλλά η απόσταση των 100 μέτρων εξετάζεται να μειωθεί στα 70 μ. αφού οι ελληνικές παραλίες λόγω μορφολογίας δεν έχουν τόσο μεγάλη έκταση. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι ούτως ή άλλως το μέτρο έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστο λόγω της μορφολογίας της ελληνικής ακτογραμμής και στην πράξη δεν τηρείται από κανέναν. Πάντως, αν αποδεικνύεται ότι μετά τους προαναφερόμενους περιορισμούς παραμένει ελεύθερο λιγότερο από 50% του εμβαδού της παραλίας, τότε το εμβαδόν των 500 τ.μ. θα μειώνεται περαιτέρω.

Ειδικές περιπτώσεις

Ειδικά για τις μικρής επιφάνειας παραλίες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές- για παράδειγμα όσες γειτνιάζουν με ιδιαίτερου αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος περιοχές – θα καθορίζονται περαιτέρω περιοριστικοί όροι και μπορεί το ελεύθερο ποσοστό του 50% να αυξάνεται. Τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας παραλίας ως μικρής ή ευρισκόμενης σε προστατευόμενη περιοχή (έκταση, τοποθεσία περιοχής κ.λπ.) θα καθορίζονται με απόφαση του υπ. Οικονομικών.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: