Βενιζέλος: Ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο

venizelos thessaloniki pasok 1Μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι οριστική έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Κάποιοι «θα μείνουν με την όρεξη. Ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, στρέφοντας τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν θέλει να βγει η χώρα από το μνημόνιο.

Κάποιοι, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν πριν από λίγους μήνες να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δήθεν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης ή υπέρ ή κατά του μνημονίου. Όμως μετά τα πήραν πίσω, δεν εκφράζονται καθαρά για το πώς ερμηνεύουν τις εκλογές. Θέλουν το βράδυ της 25ης Μαΐου να δημιουργηθεί μια αμφίσημη, αρνητική εικόνα και να διαπιστώσουμε ότι η χώρα έχει μπει ξανά στην περιπέτεια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Τους λέμε ότι ατύχησαν, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, δεν τα χρειαζόμαστε. Αρχίζει η ανταπόδοση», ανέφερε, προσθέτοντας πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα πρώτο δείγμα. Η επιστροφή μας στις αγορές είναι οριστική, με εξαιρετικούς όρους, και το χρέος μας είναι βιώσιμο, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επεσήμανε δε πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα και κυβερνητική σταθερότητα.

Στήριξη σε πέντε προϋποθέσεις μετά το μνημόνιο

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις πέντε ισχυρές προϋποθέσεις στις οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να στηρίζεται η Ελλάδα μετά το μνημόνιο.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικές, είπε, τονίζοντας πως γι’ αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία η κυβερνητική σταθερότητα. «Όταν λέμε ότι υπάρχει δίλημμα περιγράφουμε την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αναλαμβάνει την ευθύνη», σημείωσε.

Δεύτερον, υπάρχουν δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Δηλαδή όχι νέα μέτρα, διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, διατηρήσιμο κοινωνικό μέρισμα, βιώσιμο χρέος, μόνιμη επιστροφή στις αγορές, σταδιακή μείωση της φορολογίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τόνισε πως οι τράπεζες γυρίζουν στέρεες στην πραγματική οικονομία, μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και να στηρίξουν τους αδύναμους δανειολήπτες.

Τέταρτον, υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ζήτημα είναι η τήρηση και ο σεβασμός του Συντάγματος και όχι να κάνουμε το Σύνταγμα «γήπεδο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων».

Πέμπτον και σημαντικότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι οι κοινωνικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, η κοινωνική συνοχή, η προστασία των ανασφάλιστων και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Όμως, δεν αρκούν αυτές οι προϋποθέσεις, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Πρέπει να έχουμε μια κεντρική στόχευση για όλο το σχέδιο ανάκαμψης. Ο άξονας είναι ένα ένας. Η απασχόληση, η ανάσχεση της ανεργίας. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν μπορεί να καταλάβει ο πολίτης ότι βγαίνουμε από την κρίση. Τα πάντα μετριούνται με κριτήριο την απασχόληση, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: