Στο «κόκκινο» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

moneyΥπερχρεωμένα περίπου δύο στα τρία νοικοκυριά, που έλαβαν τραπεζικό δάνειο, κυρίως στεγαστικό αλλά και καταναλωτικό σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, που δόθηκε πριν από λίγο στην δημοσιότητα.

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στεγαστικά δάνεια έχουν εκτοξευθεί στο 75%, με πιστωτικές κάρτες αγγίζουν το 15% και με καταναλωτικά δάνεια το 10%. Όπως εκτιμάται, όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος κατασχέσεων.

Αναλυτικότερα:

Παρατηρείται ανισορροπία μεταξύ του ύψους του δανείου που χορηγήθηκε και του εισοδήματος που είχε παρουσιάσει ο δανειολήπτης, η οποία επιδεινώνεται. Από το 2011 και μετά χορηγήθηκαν 250.000 δάνεια από τις τράπεζες σε άτομα με εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ ετησίως

Σήμερα το 35,3% είναι άνεργοι, ενώ το 26,1% ιδιωτικοί υπάλληλοι και 16,6% συνταξιούχοι που στην πλειονότητα τους έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών.

Οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα και σε υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια.

Οι δανειολήπτες είναι έγγαμοι σε ποσοστό 66,7%, διαζευγμένοι κατά 17,9%, άγαμοι 13,3% και εν χηρεία 2%. Επίσης, το 25% είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, το 27% 40 με 50 και το 29% από 50 έως 60 ετών.

Σε γεωγραφικό επίπεδο το υψηλότερο ποσοστό υπερχρέωσης καταγράφεται στην Αθήνα (44%) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (18,4%) και τα Χανιά (14,4%).

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τα 94.000 ευρώ, ενώ ανά ύψος οφειλής πρώτα έρχονται τα στεγαστικά (61,6%) και ακολουθούν τα καταναλωτικά (31,2%).

Στελέχη της Ένωσης, τονίζουν ότι επιχειρείται η αποδυνάμωση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ( 3869/2010) και είναι ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης του. Ήδη έχει καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλετών με τις τράπεζες, ενώ των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό.

Ελάχιστες τράπεζες έχουν μπει στην διαδικασία κουρέματος των δανείων και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: