DW: «Τα χρέη της Ελλάδας είναι ένας φαύλος κύκλος»

greek flag athens gr acropolis«Τα χρέη της Ελλάδας είναι ένας φαύλος κύκλος» γράφει στο σχόλιο της, η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. «Είναι αλήθεια ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν έχει κάνει τόσες περικοπές. Αλλά ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κράτος δεν πληρώνει πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς του.

Και τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μεταβιβάζονται στην Αθήνα επίσης συμβάλλουν στην απομείωση χρέους. Πρέπει να μας επιτραπεί λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα, κατά πόσον είναι βιώσιμη η σημερινή εξυγίανση. Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα προκύψει νέο χρηματοδοτικό κενό και μιλάμε για τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια ευρώ».

Με αυτά τα δεδομένα ο σχολιαστής φαίνεται να υποστηρίζει ένα δραστικό κούρεμα για το ελληνικό χρέος: «Η χορήγηση νέων δανείων θα σήμαινε και επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα επιδείνωναν το άχθος του χρέους. Το αποτέλεσμα θα ήταν η παράταση της ύφεσης και η στασιμότητα των φορολογικών εσόδων, που θα επέβαλαν τη χορήγηση νέας βοήθειας- ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τη χώρα ακόμα περισσότερο στην παγίδα του χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν πιο αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Handelsblatt: Οι πιθανές λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

«Η ΕΕ ανακαλύπτει νέα μαύρη τρύπα στην Αθήνα» αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, περιγράφοντας τα όσα διημείφθησαν στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έθεσε το ζήτημα με σαφήνεια: «Η Ελλάδα ποτέ δεν είναι απλή περίπτωση» ανέφερε ο Φινλανδός το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Λίγο πριν το Eurogroup είχε ανακαλύψει μία νέα μαύρη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας: Σε ποσό έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέρχεται το χρηματοδοτικό κενό μέσα στο 2014, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτοί οι αριθμοί «του προκαλούν έκπληξη». Ο Γκεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέπληξε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του επεσήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει το κενό με δικές της προσπάθειες».

«Αρνητική η πρόγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα- ανοιχτά ερωτήματα για τα χρηματοδοτικά κενά» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα εστιάζει και στις πιθανές λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται -σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ- στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ:

«Το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί στα τέλη της χρονιάς. Αλλά και στην Αθήνα οι απόψεις διίστανται. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα προτιμούσε να βγει στις αγορές. Ενόψει ευρωεκλογών θα ήθελε να μεταφέρει στους Έλληνες το μήνυμα ότι τα μισητά προγράμματα λιτότητας λαμβάνουν τέλος. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικοί με γνώση του θέματος πιστεύουν ότι ένα νέο δάνειο από την ΕΕ θα δινόταν με πιο ευνοϊκούς όρους».

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: