Τι δείχνουν οι δυο χθεσινές δημοσκοπήσεις;

psifodeltia ekloges greece gr 1Δύο δημοσκοπήσεις (GPOMRB) με ξεχωριστό ενδιαφέρουν δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ. Μπροστά ο Α. Σαμαράς και Νέα Δημοκρατία σε δύο δημοσκοπήσεις. Τέλος δεν υπάρχει θεαματική πτώση για τη Χρυσή Αυγή !!

Ένα 76,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην σημερινή πολιτική ζωή γιατί ακόμα και αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξαφανιστεί, οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την άνοδό του παραμένουν, ενώ το 63,5% θεωρεί ότι οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής έγιναν για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από αυτήν της GPO, η οποία έχει προχωρήσει σε ερωτήσεις για τη Χ.Α., διαβάζουμε τα εξής στοιχεία:

Στο ερώτημα πως κρίνετε τις συλλήψεις των μελών της οργάνωσης, το 77,9% απαντά θετικά και αρνητικά το 18,7%.

Στην ερώτηση εάν είναι δικαιολογημένη η σύλληψη των μελών της, το 76,6% λέει ναι και μάλλον ναι, ενώ το 19,9% λέει όχι δεν είναι.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι τελευταίες εξελίξεις σημαίνουν το πολιτικός τέλος του κόμματος της άκρας δεξιάς. Το 60,1% των πολιτών λέει όχι και το 26,5% ναι, ενώ το 72,1% αναγνωρίζει την Χ.Α. ως απειλή για τη δημοκρατία (το 26,5% λέει όχι).

Το παράδοξο είναι πως ένα 37,7% των πολιτών που έχουν ερωτηθεί λένε πως η δημοκρατία στην Ελλάδα απειλείται με ένα 60,5% να λέει πως όχι δεν απειλείται.

Υπήρχε ανοχή από το κράτος έναντι της Χ.Α.;

tsolias afissaΤο 78,3% απαντά ναι, το 20,7% ναι, το 68,6% λέει πως υπήρξε από τους θεσμούς, όχι το 27,9% και τέλος από την ίδια την κοινωνία υπάρχει μία ανοχή, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, σε ποσοστό 73,4% με ένα 23,7% να λέει όχι.

Τις πταίει για την άνοδο της άκρας δεξιάς;

Το πολιτικό σύστημα που πρόδωσε την χώρα (38,5%), η οικονομική κατάσταση (23,5%), οι παράνομοι μετανάστες (15,5%).

Στην έρευνα της MRB, βρίσκουμε τα εξής στοιχεία:

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο Ιανουάριο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην πρόθεση ψήφου ήταν 9,2%, ενώ το υψηλότερο της ποσοστό καταγράφηκε σε μέτρηση στις 5-6 Ιουνίου (10,6%). Στην τελευταία μέτρηση λοιπόν η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου η Χρυσή Αυγή εμφάνισε μεγάλη πτώση στα ποσοστά της,πέφτοντας στο 6,8%, δεν έχει όμως περαιτέρω απώλειες, αντίθετα εμφανίζει ελαφρά άνοδο της τάξεως του 0,1%.

Επίσης ένα 76,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στην σημερινή πολιτική ζωή γιατί ακόμα και αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξαφανιστεί, οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την άνοδό του παραμένουν, ενώ το 63,5% θεωρεί ότι οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής έγιναν για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Ως προς τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το 48% απαντά ότι υπεύθυνη είναι η οικονομική κρίση και το αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού . Το 38,5% θεωρεί ότι συνέβαλε η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν, το 29,8% το θέμα των παρανόμων μεταναστών, και το 22,6% η υψηλή εγκληματικότητα.

Τι λένε οι πολίτες για κυβέρνηση αντιπολίτευση και η πρόθεση ψήφου (MRB)

Τη γενική κατάσταση της χώρας, σε ποσοστό 83% την κρίνουν οι πολίτες από άσχημα έως πολύ άσχημα. Όμως, πριν τις εκλογές του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 95%.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να μας βγάλει η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση από την κρίση, το 56,5% λέει όχι για την ΝΔ και 50,6% λένε το ίδιο για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρωτιά των αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να είναι μπροστά με 25,6%, έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 24,5%, μετά έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 22,6% καιμετά ο Ε. Βενιζέλος με 13,2%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς με 36,5% αντί του 25,1% του κ. Τσίπρα με το αξιοσημείωτο στοιχείο πως ο Α. Σαμαράς είναι πάνω και από το «κανένας».

Στην παράσταση νίκης έχουμε:

ΝΔ 42,7%

ΣΥΡΙΖΑ 29,1%

Και στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΝΔ 21,8%

ΣΥΡΙΖΑ 21,2

Χ.Α. 6,9%

ΠΑΣΟΚ 5,2%

ΚΚΕ 5%

ΑΝΕΛ 4,2%

Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση από την GPO

Στην ερώτηση εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα κίνδυνο εθνικού διχασμού, το 55,7% λέει ναι, όχι το 44,1%.

Μόλις ένα 18,3% βρίσκει καλύτερη την κατάσταση σήμερα, ένα 24,9% ίδια αλλά το 56,4% βρίσκει την κατάσταση χειρότερη, ενώ η απαισιοδοξία κάθε άλλο παρά υποχωρεί. Στα επόμενα δύο χρόνια το 59% πιστεύει πως η ζωή του θα χειροτερέψει και μόλις ένα 15,2% πως θα βελτιωθεί.

Τα ίδια και στην οικονομία. Το 55,4% λέει πως θα χειροτερέψει η οικονομία, το 17,6% λέει πως θα κινηθεί στα ίδια και το 24,5% λένε πως θα βελτιωθεί.

Η κυβέρνηση λαμβάνει αρνητικό πρόσημο για την αντιμετώπιση της κρίσης (61,2%) και θετικό πρόσημο δίνει το 38%.

Όσοι απάντησαν στο ερώτημα εάν θα πρέπει να υπάρξει νέο μνημόνιο ή όχι, εύλογα το 78,8% λέει όχι και μάλλον όχι και το 16,9% λέει ναι και μάλλον ναι.

Το 50,7% πιστεύει πως θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση και το 46,2% πως δεν θα την εξαντλήσει.

Αρνητικά κρίνουν και την αντιπολίτευση οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση. Το 32% βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ θετικά και αρνητικά το 60,4%, ενώ συγχρόνως, το 21,5% πιστεύει πως θα καταργήσει το μνημόνιο και το 74% πως δεν θα το κάνει.

Ακραίο κόμμα αναγνωρίζεται και χαρακτηρίζεται επί της ουσίας μόνο η Χρυσή Αυγή.

Η δημοφιλία των αρχηγών καταγράφεται ως ακολούθως:

Σαμαράς: +44,5%, είχε πριν έναν χρόνο 40%, καταγράφει άνοδο.

Κουβέλης: 43,7%, και καταγράφει μία σταθερή εικόνα

Τσίπρας: στο 42,3% και έχει ένα +4,5%

Κουτσούμπας: στο 32,7%, χωρίς όμως να έχει προηγούμενη μέτρηση.

Καμμένος: 30,8% με μικρή πτώση

Τέλος, ο Ν. Μιχαλολιακος στο 11,7%, ο οποίος έχει απωλέσει περίπου τρεις μονάδες, και καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 44,4% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30,4%.

Στην πρόθεση ψήφου υπάρχουν τα εξής αποτελέσματα:

ΝΔ: 21%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,5%

Χ.Α.:7,8

ΚΚΕ: 6%

ΠΑΣΟΚ: 6%

ΑΝΕΛ: 4,5%

ΔΗΜΑΡ: 4,2

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: