Κύπρος: Τεράστιες οι ποσότητες του φυσικού αερίου

Oil Platform kitrinoΕπιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 του κοιτάσματος Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η γεώτρηση αξιολόγησης Α-2 έγινε από την πλατφόρμα ENSCO 5006 σε απόσταση πέραν των έξι χιλιομέτρων βορειοανατολικά της προηγούμενης ερευνητικής γεώτρησης Α-1 και έφτασε σε τελικό βάθος 5.751 μέτρων. Εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα.

Επιβεβαιώθηκε η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου.

Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη.

Ο γενικός διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, καλής ποιότητας, και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές Αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας.

Ο Κιθ Έλιοτ ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σημαντικών απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και την υψηλή απόδοση του κοιτάσματος και τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι πρόσθετες δραστηριότητες αξιολόγησης για να βελτιωθούν περαιτέρω οι πόροι και να βελτιωθεί ο σχεδιασμός στον τομέα της ανάπτυξης.

«Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης. Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, ενθαρρύνουμε, επίσης, περαιτέρω δυνατότητες εξερεύνησης στο οικόπεδο 12», πρόσθεσε. Σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» αναφέρθηκε και ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε εξάλλου, ότι νέα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «12» για άλλο κοίτασμα προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2014. Η κοινοπραξία των εταιρειών ENI-Kogas στοχεύει στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: