Τεράστιο τραπεζικό σκάνδαλο στην Σλοβενία

nkbm slovenia bankΜηνύσεις κατά πρώην διοικητικών στελεχών κατέθεσε η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Σλοβενία, της NKBM, για επιζήμιες συναλλαγές που έγιναν στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης. Βάση των μηνύσεων είναι τα αποτελέσματα ελέγχου που διενεργήθηκε για τη δράση στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της τράπεζας.

Αν και η ΝΚΒΜ δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες, το περιφερειακό δικαστήριο του Μάριμπορ επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια μήνυση και ο πρόεδρος του Εργατικού Δικαστηρίου του Μάριμπορ δήλωσε ότι τρεις υποθέσεις εξετάστηκαν απ’ αυτό σε σχέση με την ΝΚΒΜ στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.

Σε μία από αυτές, έξι πρόσωπα μηνύονται για συνολικό ποσό 11,5 εκ. ευρώ, σε μια άλλη η τράπεζα ζητά αποζημίωση 3,9 εκ. ευρώ από έξι άτομα και στην τρίτη περίπτωση, η ΝΚΒΜ ζητά αποζημίωση 7,7 εκ. ευρώ από οκτώ άτομα, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Στάνκο Ομέρζου.

Ο επικεφαλής της NKBM Άλες Χάουτς δήλωσε ότι το πρώτο «πακέτο» των μηνύσεων, συνολικού ύψους 66,5 εκ. ευρώ, αφορά 15 επιζήμιες συναλλαγές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσό της αποζημίωσης που ζητά η τράπεζα είναι άνω των 23 εκατ. ευρώ και η καθημερινή εφημερίδα «Βέτσερ» επισημαίνει ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ματίας Κόβατσιτς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μάνια Σκέρνισακ αντιμετωπίζουν μηνύσεις, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα είκοσι εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα, οι καθαρές ζημίες της οποίας διπλασιάστηκαν το α’ εξάμηνο του 2013 στα 62,7 εκατ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, η οποία προκάλεσε ένταση μεταξύ του προσωπικού της.

Σε ανώνυμη επιστολή που δημοσιεύεται, σήμερα, στην εφημερίδα «Ντέλο», ασκούνται κατηγορίες κατά του διευθύνοντα συμβούλου της ΝΚΒΜ, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Χάουτς ξόδεψε ποσό 70.000 ευρώ για να μετατρέψει μια αίθουσα συνεδρίων σε αίθουσα καπνίσματος «για δικό του όφελος».

Ο κ. Χάουτς δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ωστόσο, δήλωσε ότι, ζητήθηκε από ορισμένους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη θέση τους στην τράπεζα, διότι, «δεν απολαμβάνουν, πλέον, την εμπιστοσύνη (της διοίκησης)», έπειτα από τα ευρήματα του ελέγχου που έγινε. Η NKBM είναι μία από τις 15 εταιρείες που η κυβέρνηση της Σλοβενίας συμπεριέλαβε στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και η μοναδική τράπεζα που συμμετέχει σ’ αυτό το σχεδιασμό, προστίθεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων «STA».

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: