Εκτίναξη υποκλοπών και των «νόμιμων» παρακολουθήσεων

adae parakolouthiseis grΕκτίναξη των υποκλοπών και των «νόμιμων» παρακολουθήσεων αποκαλύπτει η έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2012, όπου διαπιστώνεται ότι μόλις το 11% των εταιρειών – παρόχων έχουν εγκεκριμένη πολιτική ασφάλειας, ενώ το 43% ελέγχεται για τη μη υποβολή τέτοιου σχεδίου!

Ειδικότερα κατά το 2012 126 πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνιών κλήθηκαν να καταβάλλουν στην Αρχή την πολιτική ασφάλειας τους. Από αυτούς 72 υπέβαλαν, ως όφειλαν, προς έγκριση στην Αρχή της πολιτική ασφάλειας, ενώ 54 πάροχοι τελούν σε διαδικασία κλήσης σε ακρόαση για τη μη υποβολή.

Από τους 72 παρόχους που υπέβαλαν πολιτική ασφάλειας, οι 14 έλαβαν έγκριση για την πολιτική ασφάλειάς τους από την ΑΔΑΕ και οι υπόλοιποι 58 θα ενημερωθούν από την Αρχή μέσα στο 2013 ως προς την έγκριση ή μη της πολιτικής ασφάλειας που υπέβαλαν αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή της.

Συγκεντρωτικά, κατά τη διάρκεια του 2012 ολοκληρώθηκε στην ΑΔΑΕ η επεξεργασία 56 καταγγελιών που αφορούσαν πιθανή παραβίαση του απορρήτου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, πέντε καταγγελιών που αφορούσαν πιθανή παραβίαση του απορρήτου ταχυδρομικών υπηρεσιών και 15 καταγγελιών που αφορούσαν ηλεκτρονικές επικοινωνίες ή τα χυδρομικές υπηρεσίες αλλά δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Αρχής

Η ΑΔΑΕ μέσα στο 2012 διενήργησε σε οκτώ παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνολικά 16 έκτακτους ελέγχους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν 35 επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τους με τα εξής συμπεράσματα:

• Σε οκτώ περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου πήγαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για πιθανή κλήση σε ακρόαση.

• Σε επτά περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις για τις οποίες οι πάροχοι ενημερώθηκαν εγγράφως με επισημάνσεις για την υποχρέωση συμμόρφωσή τους

• Σε μία περίπτωση δεν υπήρξαν ευρήματα.

Όσον αφορά την τήρηση της διαδικασία άρσης του απορρήτου διενεργήθηκαν έλεγχοι στον ΟΤΕ, στην Wind, στην Cosmote και στηνVodafone.

Η ΑΔΑΕ παρέλαβε το 2012:

• 2.634 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 3.472 το 2011. Επίσης, 3.913 εισαγγελικές διατάξεις με θέμα παρατάσεις προγενέστερων διατάξεις, έναντι 4.061 το 2011, και 599 που διέτασσαν την παύση της άρσης του απορρήτου, έναντι 374 το 2011.

• 2.055 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων –έναντι 1.743 το 2011– για τη διακρίβωση εγκλημάτων, τα οποία αναφέρονται σε αξιόποινες πράξεις όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και εγκλήματα που αφορούν τον νόμο περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται το 2012, η γενική τάση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των υποκλοπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια!

Oι άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών, μέσω τυπικών διατάξεων του εισαγγελέα Εφετών για εθνικούς λόγους, είχαν αυξηθεί το 2011 κατά 52% σε σχέση με το 2010, κατά 227% σε σχέση με το 2009 και κατά 1.050% σε σχέση με το 2008!

Πάντως το 2012 παρατηρείται μικρή πτώση στις υποκλοπές, κατά 13% σε σχέση με το 2011, χρονιά που οι άρσεις του απορρήτου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: