Βρυξέλλες: Έρευνα σε βάθος για την κατασκοπεία

kataskopia euΗ Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβεί σε εις βάθος έρευνα στα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΕ και άλλων καταγγελιών για κατασκοπεία. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων επιβεβαίωσαν επίσημα την έναρξη της έρευνας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης για περισσότερη προστασία για τους καταγγέλλοντες, δηλαδή άτομα σαν τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 65 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη σοβαρή ανησυχία του PRISM και άλλων προγραμμάτων επιτήρησης, καταδικάζουν σθεναρά τη κατασκοπεία στις αντιπροσωπείες της ΕΕ και καλούν τις αρχές των ΗΠΑ να τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Πρότυπα της ΕΕ περί προστασίας των δεδομένων δεν θα πρέπει να υπονομευτούν, ως αποτέλεσμα της εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, προειδοποιεί το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ατυχές» εάν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ ήταν να επηρεαστούν από τέτοιου είδους καταγγελίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία για ισχυρισμούς ότι παρόμοια προγράμματα επιτήρησης τρέχουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Πολωνία. Τους καλεί να εξετάσουν κατά πόσον αυτά τα προγράμματα είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο.

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε