Σταϊκούρας: Φέτος θα έχουμε πλεόνασμα

staikourasΓια πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος έκανε λόγο ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το έλλειμμα για το πρώτο πεντάμηνο διαμορφώνεται στα 3,857 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ήταν 10,87 δισ. ευρώ και οστόχος για το υπό εξέταση διάστημα φέτος ήταν έλλειμμα 7,062 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα πρωτογενή μεγέθη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε κοντά στα 984 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,165 δισ. ευρώ.

Οι «μαύρες τρύπες», ωστόσο, παραμένουν καθώς τα έσοδα προ επιστροφής φόρου που παρουσιάζουνυστέρηση κατά 562 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για τον Μάιο τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 144 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

«Η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται. Καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος. Η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει σηκώσει τεράστια βάρη για την επίτευξη της επώδυνης, αλλά αναγκαίας, δημοσιονομικής προσαρμογής, μπορεί ρεαλιστικά πλέον να διαπιστώνει ότι οι θυσίες της βελτιώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: