Στο «χορό» του φυσικού αερίου και ο Σαρκοζί

Ιδιαίτερα έντονο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ενδιαφέρον της Γαλλίας, για να διαπιστώσει τις συνθήκες που δημιουργούνται σε σχέση με την αδειοδότηση των υπολοίπων «Οικοπέδων» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που φέρνει το φυσικό αέριο στην περιοχή μας.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το θέμα εξετάζεται τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με συγκέντρωση και επεξεργασία τεχνικών, οικονομικών και πολιτικών πληροφοριών το τελευταίο δίμηνο, αμέσως μετά την απόφαση για την επίσκεψη Σαρκοζί στην Κύπρο.

Μάλιστα, έχει συσταθεί ομάδα νυν και πρώην διπλωματών που ασχολούνται με το θέμα.

Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία και δη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (που είναι και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα), βρίσκονται εξαιρετικά σημαντικές τεχνικές πληροφορίες για την εικόνα των υδρογονανθράκων στην περιοχή των «Οικοπέδων» που σε κάποιο χρονικό διάστημα θα διαθέσει για σκοπούς έρευνας και εκμετάλλευσης η Δημοκρατία.

Το περιβάλλον του προέδρου Σαρκοζί, προετοιμάζει τον φάκελο ώστε να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται η συζήτησή του για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και άλλες επαφές του στην περιοχή μας. Το ενδιαφέρον και οι επαφές για το θέμα θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, δείχνουν στοιχεία του «Φ».

Τα «Οικόπεδα» αλλά και όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, βρίσκονται και στο μικροσκόπιο των δύο μεγάλων γαλλικών εταιρειών του τομέα, της Gas de France και κυρίως της Total.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάθεση των «Οικοπέδων» επιδεικνύει και η ρωσική Gasprom, εκπρόσωποι της οποίας ήταν πρόσφατα στην Κύπρο και ζήτησαν κυβερνητική ενημέρωση για τις προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του β’ γύρου αδειοδότησης.

Όπως έγραψε την Παρασκευή ο «Φ», η Gasprom, έχει επιδείξει ενδιαφέρον και για συμμετοχή με σημαντικό ποσοστό σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου και των κοιτασμάτων, με σημαντικά δικαιώματα και εκτόπισμα στις εξελίξεις με το φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Τις ημέρες αυτές, εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και από άλλες χώρες -π.χ. Καναδάς- βρίσκονται στην Κύπρο για ενημέρωση σε σχέση με τον β’ γύρο αδειοδότησης των «οικοπέδων».

Να σημειωθεί ότι δύο εταιρείες -η γαλλική Total και η ρωσική Loukoil- είχαν εξασφαλίσει μέσω των κυβερνήσεών τους σχετικά πλεονεκτήματα στον πρώτο γύρο αδειοδότησης – στον οποίο ανατέθηκε το «Οικόπεδο 12» στην Noble. Τα πλεονεκτήματα εξασφαλίστηκαν με βάση συνεννόηση της κυβέρνησης με τις αντίστοιχες ξένες κυβερνήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, τελικά δεν διεκδίκησαν κανένα οικόπεδο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, με τη συγκατάθεση που λήφθηκε ήδη από την Ε.Ε., το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη διακριτική εξουσία να προωθήσει για λόγους εθνικών συμφερόντων συγκεκριμένες εταιρείες σε συγκεκριμένα οικόπεδα αν επιθυμεί.

Πηγή: philenews.com

 

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: